dilluns, 9 de juliol del 2012

8è Acte (Thelma & Louise)



La vesprada al Rector Centena comença amb retards i amb  votacions online per avançar quin film guanya. Sembla que avui no hi ha pressa per la presa de decisions…Els candidats proposats són:

-       El buscavidas; Robert Rossen (1961)
-       A sang freda; Richard Brooks (1967)
-       The Commitments; Alan Parker (1991)
-       Habana; Sydney Pollack (1990)
-       Thelma & Louise; Ridley Scout (1991)
-       Blow Up; Micheangelo Antonioni (1966)

Ens movem entre les dècades dels 60’ i 90’, però l’empat és clar : The Commitments o Thelma & Louise. Després d’algunes deliveracions a l’estil 12 hombres sin piedad, amb la possibilitat descartada per l’honorable en discòrdia amb ressaca de timba d’un desempat d’una membre (no conxorxada!) no present a la vetllada cinematogràfica, finalment guanya per unanimitat, amb el vot  regalat de l’honorable, Thelma & Louise. En aquest cas l’eufòria és visible pel què fa a les fèmines del grup, i no perquè la pel.lícula escollida parli, entre moltes d’altres coses, de dues dones que juntes inicien un viatge alliberador per allunyar-se de les frustracions i maltractaments, sinó perquè és una gran pel.lícula, una road movie feminista (no malinterpretem el concepte, si-us-plau!), amb una de les millors B.S.O. de la història del cine: Hans Zimmer(man).

Pel.lícula injustament menysvalorada de Ridley Scott, sobretot a EE.UU  i cito: “Más allá de su elegante factura y su -muy entretenida- historia, el éxito de este drama sobre dos mujeres que se rebelan contra los hombres por una vía sin salida se benefició de la intrascendente polémica mediática que hizo verter ríos de tinta en su estreno, tanto por el tono feminista recalcitrante de su argumento como por el mensaje violento de algunas de sus propuestas. Obtuvo buenas críticas a ambos lados del Atlántico, y en lo que se refiere a su taquilla, en Europa funcionó mucho mejor que en USA -donde apenas consiguió ser la 27ª película con mayor recaudación del año-. Por lo demás, se llevó el Oscar al mejor guión original, pero sus dos protagonistas -Geena Davis y Susan Sarandon- vieron cómo Jodie Foster les arrebataba el Oscar por enfrentarse a un caníbal -eso sí, mucho más fascinante y educado que cualquiera de los hombres que aparecen en "Thelma & Louise"-. (Pablo Kurt: FILMAFFINITY).

No tots el homes aquí són uns cretins, ni ha un (només un) que les enten i les intenta salvar, de la cadena d’errors, o no, i del destí,  on desemboca en un camí sense sortida, però alhora un viatge ple d’emocions, transformacions, canvis de papers, desesperació i aixecar-se de nou per continuar, sobreviure i tornar-se violentes, perquè el món on viuen les acaba portant a aquest espiral de justícia. Moments ensucrats, per mi, ni un, no hi falta ni hi sobra res: això si, el polvo podria ser més explícit o més llarg, però quan la vaig veure als 12 anys, ja cremava la insinuació, i un Brad Pitt joveníssim i seductor amb uns pectorals de tela marinera, que ens va seduir a totes... i tots?

I cito perquè no pot ser expressat millor:

“Existen muchas road movie. Una de las más conocidas, si dejamos de lado la famosa Bonnie and Clyde, es Thelma y Louise. Esta película es una de las más recordadas del género y de las llamadas películas para mujeres. Una solemne estupidez porque el cine es universal, aunque aún nos movemos separando las cosas de chicas y chicos.
Thelma y Louise, es una auténtica road movie, no sólo porque la práctica totalidad de la misma transcurre en la carretera sino porque sus protagonistas, a lo largo de esa ruta que emprenden, van a experimentar una evolución personal que se va palpando a medidas que avanzan kilómetros en ese viaje hacia ninguna parte. La película de Ridley Scott se ha llegado a considerar una obra de culto. Cierto es que en Europa tuvo una mayor aceptación que en los Estados Unidos, pero con el tiempo cada cosa va ocupando su propio lugar y ni es una obra singularmente extraordinaria, ni es abominable y ramplona como algunos han llegado a afirmar. Thelma y Louis es una historia sobre la amistad, sobre la superación de las dificultades, sobre las decisiones definitivas, sobre los cambios inesperados. Para ello, el director, se valió de dos actrices excelentísimas que llenan la pantalla con su actuación convirtiendo al resto de personaje, los masculinos, en meros elementos que les permiten, a ellas dos, transitar desde el abatimiento, el aburrimiento, la soledad y la incomprensión, a un estado personal de plenitud, fortaleza y valentía que les ayuda a mirar hacia delante.”


Excel.lentísima interpretació de Susan Sarandon i Geena Davies, els jocs de mirades que traspúen i insinuen unes emocions molt fortes, en moments abatudes, enèrgiques, pletòriques, dubitativa i ingènua Thelma, lliures! S’acaben intoxicant d’un paisatge, una paisatge impressionantment obert que s’acaba ficant dins els seus cossos, mica en mica, que finalment acabarà sent la seva tomba, la seva petjada, la seva llibertat.

L’excel.lent banda sonora de Hans Zimmer (compositor també de Wonderland, L’últim Emperador, París, Texas, Rain Man i Tot passejant a Miss Daisy, entre d’altres) ens enmbolcalla en una atmòsfera d’emocions a flor de pell. No em canso mai d’escoltar-la i de deixar anar algunes llàgrimes.

En fi, més enllà d’aliens i replicants, aquí teniu una pel.lícula que no morirà mai, i que perdurarà en les nostres memòries.

C.D.

















11 comentaris:

  1. Contino pensant que abans de votar algunes i no alguns ja sebien que veuriem. Per be que la pelicula ve ser gaudida. Ho dono per mes que bo.

    ResponElimina
  2. Completament d'acord. Una mostra clara que el feminisme de vegades pot ser molt pervers.

    CK.

    ResponElimina
  3. El final se'm fa extrany. La Davis (no recordo si era la Louise o Thelma) li proposa a la Sarandon seguir endavant.

    La Davis que tot just acaba de descobrir que hi ha més vida apart del seu original marit i de consumar el polvo de l'any amb el bo de Pitt (que per cert en el film té un marcat accent de pagerol). I que només té un atracament a negociar amb la llei i tot un món per descobrir li proposa seguir endavant. Hauria de ser la Sarandon que ho proposés que anava molt més apurada amb un homicidi i el tema de Texas.

    ET

    ResponElimina
  4. CK: el feminisme lluita per la igualtat de sexes, que malauradament encara avui dia no és aconseguida. Un feminisme radical pot ser pervers, com tots els radicalismes, extremismes, etc etc etc, però del que estem parlant, i tornant a la pel.lícula és que la Geena Davies / la Thelma, l'ama de casa, la que està amb el marit cretí, enze i gilipolles, la insegura i ingènua, acaba descobrint-se a ella mateixa, perquè no ha tingut temps de fer-ho o no ha volgut. Durant el trancurs dels kilòmetres de carreteres infinites i situacions dures, la Thelma experimenta un canvi important, i hi ha una escena maravellosa on li comunica a la Louise. Fins hi tot hi ha un moment en què hi ha un intercanvi de papers: La Louise enfonsada perquè el canalla d'en Pitt els hi ha robat els diners i ja no li queda res, i la Thelma, que s'adona que se li dónen bé els atracaments (agafant el que li explica el canalla abans del polvo).

    Amb això també responc a ET, membre no reconegut dins el grup, alienígena divertit?

    C.D.

    ResponElimina
  5. Jo proposo veure ET el pròxiim dia... o que vingui directament.

    CK.

    ResponElimina
  6. Benvolguts!!!
    La identitat del'ET és: Enginyer-Tresorer del Club!!!!

    A.M.P

    ResponElimina
  7. Perdó, però hi ha hagut una confusió. Hi ha 2 ET.
    1.- ET=El Tresorer
    2.- ET=A52=...=AVM...
    Jo em referia al segon. El primer no és cap desconegut. El segon, per mi, tampoc. Però el convido a venir next session perquè el conegueu tots... Seria una gran aportació. Una pujada de nivell. A l'alçada del Presentador!!

    CK

    ResponElimina
  8. Us animeu ?

    https://sites.google.com/site/yourfilmfestival/

    500.000$ i una película amb el FastBender (el de la doblegada ràpida?).

    Ja m'imagino alguns membres del CCC somiant amb fer una peli amb el bo de Fast.

    ET

    ResponElimina
  9. Volem una RoadMovie amb homeNatja al Rainer Maria Fassbinder, res del de SHAME, que molt soroll, i moltes nous, però poc....en fí, enveja que li tinc, per guapu, talent i cenímetres (of Course). Però en el tema R.M.F the german director, l'inefable AlberT Serra ja ens n'ha agafat la possiblitat i fins finals de setembre romasndrà a sa Documenta12 de Kassel, filmat l'extrany biopis encontre de Dalí, Rilke, Drácula, Hitler i Fassbiner, en fí, a ambició, el guanya sols Stalin (que crec que potser també surt al film que fa cada dia sens parar!) Honor de CatluNyeria!!!
    rrp

    ResponElimina
    Respostes
    1. Documenta13, la 12 va ser la del 2007.
      Es pot seguir la crònica del rodatge i les anecdotes de l'equip i les reflexions d'Albert Serra cada dimecres al suplement CULTURA/S de La Vanguardia

      Elimina
  10. DOS DIAS EN LA VIDA de Fito Páez
    Honey honey honey Babe
    y ya dejemos de llorar
    te veo ahí en media hora
    no te olvides
    nos largamos de aquí

    Dos días en la vida
    nunca vienen nada mal
    de alguna forma de eso se trata vivir

    Salieron en un coche
    descansaron en un bar
    con mejicanos margaritas
    dos chicas: una sabe mentir
    eligen una mesa un par de tragos
    y a bailar
    Thelma y su cowboy que
    que ahora la saca de allí

    Presa del mal
    quise escapar
    el tipo trata de violarla
    cae Louise
    -Qué te salgas de ahí!!
    Vas a pedir, vas a pedir
    piedad o te vuelo la cabeza puercoespín

    La bala fue precisa, el mismo tipo
    no hablo mas
    tomaron una carretera
    la botella y se marcharon de ahí
    dormí con el ladrón
    y me dio amor hasta llorar
    me voy a México rápido
    dijo Louise

    Thelma entro y robo en el supermarket
    sabias, tu chico vio MTV ?
    los militares odian esas almas
    y yo las quiero para mi

    Debo decir, debo decir
    las cosas se pusieron mas difíciles
    y sabes que si
    si lo soñé o lo viví
    las chicas conmigo son Thelma y Louise.

    http://www.youtube.com/watch?v=oSsehUsPwd0&feature=autoplay&list=AL94UKMTqg-9A6cYZ7CpDBMQx_BJulO4nf&playnext=2

    ResponElimina