dimecres, 19 de setembre del 2012

14è Acte (Samsara)




Apropament

Samsara traduït com a moviment continu o flux continu, en el Budisme es refereix al concepte del cicle de naixement, vida, mort i reencarnació.

Samsara es el cicle de naixements, morts i renaixements en la majoria de tradicions filosòfiques de l'Índia incloent l'hinduisme, el budisme i el jainisme. La majoria d'aquestes religions consideren el Samsara negativament i del qual s'ha d'escapar.

El samsara en el budisme és el sofriment propi del món material, del que tant sols els éssers humans són capaços de distanciar-se i de separar-se mitjançant el nirvana. El temps necessari del karma acumulat i de les pràctiques espirituals.


Reflexions

Del missatge pòstum que rep del seu mestre: "És millor satisfer mil desitjos o conquistar-ne un de sol". Per un monjo budista seria conquistar allò pel que has estat treballat vàries vides.

Quan el monjo vell li mostre imatges sexuals on també s'hi veuen imatges pertorbadores ens recorda la part negativa del món terrenal.

En el final de la pel·lícula: "Com evitar que una gota d'aigua s'assequi", "Llançant-la al mar". Es podria considerar el monjo com la gota i la humanitat com el mar ? Al final el monjo torna al Samsara de la seva família o es consagra a alliberar-se'n ?


Aportacions personals

Com a ateu confés, deixant clar que res m'agradaria més que hi hagués déus i altres vides, tot i que no gaire proselitista, no puc deixar de pensar les bestieses que fem per creences que ens han inculcat i que mai hem demanat.


De la rebuda per part de la crítica

La rebuda ha estat dividida en dos corrents predominants, a uns els ha avorrit i ha estat un clar exemple del Samsara terrenal, als altres els ha agradat i l'han gaudit. Es podria parlar d'un film bastant extens (145 minuts) i amb abundants escenes lentes (potser una de 145 minuts), però amanida amb una bonica fotografia (tot i que alguns veien imatges tortes).


3 comentaris:

  1. Amic/Amat ET, com ens podem posar d'acord amb una pel.lícula que toca tants temes si ni tant sols ens podem posar d'acord amb el significat del que havia de ser el tema de la sessió, l'erotisme. Admeto que la pel.lícula està més a prop del significat, que per mi, rau en aquestes lletres, del que la majoria de membres del ccc consideren, tot i així considero que l'erotisme de Samsara és una gota enmig d'un mar/desert... El dia que proposem pel.lícules trascendentals, com ho haviem de fer quan les yogurs van venir de madrit, hauria estat més encertada, tot i així, em va agradar, però no perquè fos eròtica, ja que en traspassa el límit ;). Ens queda molt per aprofundir en aquest camp: sensual, eròtic, sexual, pornogràfic... Anyway, com a home de muntanya, conec molt bé els pendents, les vessants i els accidents geogràfics de les, considerades com a divinitats, muntanyes. He estat moltes vegades amb elles i amb la mateixa contundència que alguns poden dir si algú balla bé o no, jo et puc dir on està el zènit i aquells monjos, anaven una mica torts, com la balança del BustosBudista. Desequilibrats, torts, inclinats... Què és millor que estigui recte? el temple? o els membres? En fi, qüestions de grans angulars... Més enllà de tot plegat, m'ha agradat. Però se'm va fer llarga, tant, que vaig tenir temps d'anar 4 vegades al lavabo i no perdre el fil...
    Congratulations.

    CK.

    PD: Aneu pensant una data per la primera gala dels Cruisings (òscars) de l'Academia... Amb sobres, votacions, presentador en viu, actuacions musicals... Millor pel.lícula, millor crònica, millor fotografia... The show must go on!! Ho anem parlant en les properes sessions!!

    ResponElimina
  2. Ja anem pel catorzè acte i això és un triomf pels membres, assistents i convidats eventuals, visca el CCC! Després d'una inaudita moció de censura al President en un moment d'auge i histrionisme, retirada ràpidament per l'enteresa i personalitat que demostra reiteradament, per la continuïtat del grup ponderat/estimat i les seves aportacions i/o contradiccions, la pel.lícula es va desenvolupar amb tranquil·litat, anades i vingudes del senyor Roca i dos membres espatxorrats que semblaven fent un UVA o prenent el sol a Hononulú...Hauríem de mirar si hi ha una versió més antiga que pot ser més interessant, allunyant-nos una mica de la part hollywoodiense de l'esmentat film. Erotisme poc (excepte escena helicòpter i les dues en què es banya al riu), però paisatges i crisis d'identitat i de com arribar al nirvana...espiritualment o terrenalment? jo sóc més de terra tot i que el meu signe és aire, en fi deixem-ho en tot cas en un interrogant com:

    "Com evitar que una gota d'aigua s'assequi", "Llançant-la al mar"

    El mar com a immensitat, com a absolut, com a llibertat...

    Congratulations ET per la teva aportació més teòrica i reflexiva dels fets!!

    C.D.

    ResponElimina
  3. Per cert, contenta de la inauguració d'una nova seu del CCC itinerant! Amb menys capacitat però amb més enginyeria ;))

    Sempre sereu benvinguts, "que casa meva és casa vostra, si és que hi ha cases d'algú..."

    C.D.

    ResponElimina